02.02.2024

Ako vyzerá realitný trh v okrese Senica? Článok v novinách Záhorák

Ako vyzerá realitný trh v okrese Senica? Oslovili sme Oblastnú riaditeľku spoločnosti MAXA Reality, Elenu Pavelkovú RSc., ktorá sa predaju nehnuteľností aktívne venuje od roku 2010. Ako vyzerá trh v okrese Senica? Ceny nehnuteľností klesajú, doba predaja sa výrazne predĺžila.
Ako vyzerá realitný trh v okrese Senica? Článok v novinách Záhorák

Ako vyzerá realitný trh v okrese Senica?

Oslovili sme Oblastnú riaditeľku spoločnosti MAXA Reality, Elenu Pavelkovú RSc., ktorá sa predaju nehnuteľností aktívne venuje od roku 2010. 

Ako vyzerá trh v okrese Senica?

Ceny nehnuteľností klesajú, doba predaja sa výrazne predĺžila. Ceny nehnuteľností, najmä bytov z druhej ruky klesli v priemere o 10%. U ,, horších“ nehnuteľností je pokles ceny aj nezáujmu zo strany kupujúcich ešte vyšší. 

Novostavby rodinných domov a väčšie byty ( trojizbové a štvorizbové) zaznamenali asi najvyšší prepad za posledných 10 rokov, nie v cenách, ale v počte predajov. Dôvodom sú výrazne zvýšené úrokové sadzby na hypotékach. Zvýšenie životného minima od 1. 7. 2023 o 14,7% predstavuje ďalšie sťaženie prístupu k hypotekárnym úverom najmä viacpočetným rodinám alebo málo zarábajúcim rodinám. 

Senica pokračuje vo svojej tradícii mesta prisťahovalcov. V minulosti ľudia z dedín, dnes už aj cudzinci prichádzajú do mesta hlavne za prácou. Prísľub nového, veľkého zamestnávateľa v meste vlani výrazne posilnil záujem u kúpu bytov, hlavne jedno a dvojizbových, ktoré chcú vlastníci prenajímať. Záujem o prenájom nehnuteľností sa výrazne zvýšil. V súčasnosti je v Senici v ponuke inzertných portálov asi 30 bytov určených na prenájom, v minulosti to bývali 3-4 byty. 

 

Ako teda reagovať na pokles cien, keď chcem alebo musím svoju nehnuteľnosť predať?

Z mojich dlhoročných skúseností odpoviem veľmi jednoducho: bez ohľadu na situáciu na trhu, najväčšiu šancu predať svoju nehnuteľnosť má predávajúci vtedy, keď sa na trhu objaví ako novinka.

Kupujúci, ktorí hľadá nehnuteľnosť, sa sústreďuje nanovinky v ponuke realitných kancelárií či inzertných portálov. Môže si totiž vyberať a má čas. Necháva si dokonca na takúto ponuku posielať upozornenia z inzercie. Často informuje realitných maklérov, že chce kúpiť určitú nehnuteľnosť za určitú cenu a očakáva, že sa o takej ponuke dozvie skorej, ako sa objaví v inzercii. Je teda v tomto momente na trhu lepšie zorientovaný, ako predávajúci a má jasné očakávania. 

Predávajúci si pozrie podobné ponuky na inzertných portáloch. Ceny nehnuteľností na inzertných portáloch sú však ceny, za ktoré sa nehnuteľnosti ponúkajú na trhu. To neznamená, že sú to aj ceny, za ktoré sa tieto nehnuteľnosti aj skutočne predajú. 

V súčasnosti je ponuka výrazne vyššia ako dopyt. Ak seriózny a solventný záujemca žiada zľavu, podľa mňa to stojí za zváženie. Mohlo by sa totiž stať, že ak sa predávajúci nebude ochotný dohnúť, kupujúci si vyberie z ponuky inú nehnuteľnosť. A predávajúci si na ďalšieho vážneho záujemcu môže počkať pomerne dlhú dobu.

A keď si bude stále trvať na svojej cene, tak premešká niekoľko mesiacov, z jeho nehnuteľnosti sa stáva ležiak v ponuke, ktorý už nikto nechce.

 

Čo si myslíte, ako sa bude trh vyvíjať tento rok?

Predaj nehnuteľností v minulosti bol oveľa jednoduchší, pretože nízke úrokové sadzby motivovali kupujúcich. Kupujúcich na hypotékou bolo neúrekom, teraz sú skorej rarita. 

Slováci však stále túžia po vlastnom bývaní. Kúpu nehnuteľností či už bytov alebo pozemkov vnímajú aj ako  vhodnú úložku ich peňazí, ktoré požiera inflácia. 

Banky hlásia, že úroky nateraz dosiahli svoj strop a ceny nehnuteľností sú zastabilizované. Ak nepríde žiadna neočakávaná kríza, predpokladám mierny rast obchodov na realitnom trhu. 

Klienti, ktorí potrebujú riešiť bývanie, už nemajú veľmi na čo čakať. 

Uvidíme, či tento rok predaju nehnuteľností pomôžu zmeny v daňovom bonuse pre mladých. Vláda  upravila jeho maximálnu výšku  zo 400 eur na 1200 eur za rok a zaviedla výhodnejšie podmienky pre jeho získanie.